Sivut

Kirjoja

Elämän ja kuoleman salaisuus : ihmisiä elämän perimmäisten kysymysten äärellä, WSOY, 2000

Kirjoittajat: Antti Alhonsaari,Robert De Caluwe, Sinikka Grip-Vaara, Raimo Harjula, RailiHeikinheimo, Jaakko Heinimäki, Heikki Huttunen, Sisar Benedicta Idefelt, Marjatta Jaanu-Schröder, Elina Karjalainen, Heli Karjalainen, Marja Kuparinen, Tertti Lappalainen, Liisa Laukkarinen, Tarja Lehmuskoski, Timo Lehmuskoski, Torsti Lehtinen, Esko Miettinen, Miika Miettunen, Markku Ojanen, Niilo Rauhala, Teemu Sippo, Eeva Tavaila, John Vikström

Gottfried Fitzer: Mitä Luther todella sanoi. WSOY, 1970
Wienin yliopiston teologian professorina toimineen Gottfried Fitzerin (1903-1997) poiminnot ja tulkinnat Martti Lutherin teeseistä ja muista kirjoituksista valottavat Lutheria teologina, kirkonmiehenä, kasvattajana, poliitikkona, kääntäjänä ja ihmisenä.Liitteenä on Lutherin saksannos psalmista 103 ja nykyaikainen tieteellinen saksannos.  

Eero Junkkaala: Kuuleeko kukaan. Pieniä kirjoituksia rukouksesta. Perussanoma, 1998
Kirjoittaja lähestyy sielunhoidollisen lämpimästi rukoilijan ja esirukoilijan kipukohtia  ymmärtäen, että kaikkiin kysymyksiin ei kannata tarjota valmiita vastauksia.  Hän pohtii rukouksen salaisuutta jääden enemmän kyselijäksi kuin vastaajaksi.  Lohdullisia ja luottamusta lisääviä ajatuksia.


Heikki Jaakkola: Kuin toivon saarekkeita. Kirjaneliö, 1994
 Kirjaan on haastateltu eri elämänaloja edustavia suomalaisia, joille on yhteistä se, että he ovat etsineet uudenlaista elämänsisältöä ja elämäntapaa kristinuskon sisältä. Dogmatiikan dosentti Paavo Rissanen puhuu hiljaisuuden viljelystä hälinän keskellä, Hiidenvedellä sijaitsevassa roomalaiskatolisessa Stella Maris toimintakeskuksessa toimiva Leena kangas kertoo myös hiljaisuuteen totuttelemisesta ja siitä löytämistään yllätyksistä. Sisar Theodora Turun birgittalaisluostarista tuntee ihanteet, joita yhä vaalitaan luostarien hiljaisuudessa. Isä Robert Espoon Myllyjärven ekumeenisesta keskuksesta on yhdistänyt elämäntavassaan roomalaiskatolisen ja idän kirkon hengellisyyden. Ortodoksisen kirkon edustaja isä Johannes Karhusaari avaa rukouksen hengessä tehtävää kokonaisvaltaista matkaa Jumalan maailmassa.   Amerikkalais-suomalaisen suurperheen vanhemmat Steven ja Seija Aleksander kertovat, millaista on elää liikkuvaa elämää seitsemän lapsen ja toisen viisilapsisen perheen kanssa yhteistaloudessa lasten käydessä kotikoulua. Toinen suurperheen isä, Karjalohjan kirkkoherra Heikki Linnavirta, kertoo lestadiolaiseen taustaan perustuvasta elämäntavasta ja pohdiskelee kristillisen etiikan kysymyksiä. Luomuviljelijä Esko Vuorinen puhuu vaihdantataloudesta rajattoman kasvun vaihtoehtona. Toimitusjohtaja Marita Johansson kertoo, kuinka hänen maailmankuvansa muuttui konkurssin seurauksena. Taiteilija Johannes Setälän mukaan ulkoisen todellisuutemme ja elämänarvojemme perustana on oivallus  Jumalasta, kaiken täyttävästä Hengestä.

Sovinnon postilla, Gummerus 1994
Kirja seuraa yhden kirkkovuoden evankeliumitekstejä tutkien ekumeenisen ORLE-liikkeen näkökulmasta. ORLE -liikkeen tavoitteita ovat oikeudenmukaisuus, rauha ja luomakunnan eheys. Kirjoittajina on yli kuusikymmentä Suomen evankelis-luterilaisen kirkon työntekijää tai vaikuttajaa.

Alf B. Svensson: Yhdessä – miten hoitaa rakkautta. Karas-sana, 1988
Kirjan tarkoituksena on antaa tietoa ja innostusta toimivan avioliiton kehittämiseen. Kirjoittaja, ruotsalainen koulupsykologi, antaa neuvoja ristiriitojen ratkaisemiseen ja avioliiton ennaltaehkäisevään hoitamiseen.  Hänen mukaansa suuri osa avioeroista voitaisiin niiden avulla välttää. Psykologisen tiedon lisäksi taustalla on kristillinen avioliittonäkemys. Kirja tarjoaa myös keskustelukysymyksiä ja opintosuunnitelman onnellisen avioliiton luomiseksi.

Verraton tie : kahdentoista viikon hartauskirja. (Den underbara vägen) Kirjaneliö, 1995


Kirja sisältää lyhyitä otteita eri vuosisatojen kristillisten kirjailijoiden teoksista, jotka ovat nykyisin hengellisiä klassikkoja. Valikoimaan on koottu yli neljänkymmenen eri perinteitä ja kirkkokuntia edustavien hengellisten opastajien helmiä. Joukossa on suomennetuista kirjoistaan tunnettuja mestareita kuten Ristin Johannes, C.O. Rosenius, Arkkipiispa Fenelon, Thomas Merton, Johan Arndt, Wilfrid Stinissen, Madame Guyon   Mestari Eckart ja muita, mutta helmiä on koottu myös tuntemattomammilta kuten esim. Makarios Optinolainen, Auguste Valensin, Gerhard Tersteegen ja James Naylor. Lähimpänä omaa aikaamme lienevät mm. Hjalmar Ekström, Anthony Bloom ja Ernesto Cardenal. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti